Fra falleferdig låve til forbildeprosjekt i byggebransjen
Låven på Nedre Sem gård fra 1876 var falleferdig og fredet. Nå er den forvandlet til seks omsorgsleiligheter og et arbeidssenter. Alt med metoder som vekker internasjonal oppmerksomhet.
En god arbeidsplass
I tillegg til det imponerende bærekraftige ytre, er også innsiden sosialt bærekraftig. Veggene rommer seks omsorgsleiligheter for brukere som trenger tilrettelagt hjelp, og et arbeidssenter hvor 24 personer kan få arbeidstrening.

Morten, John og Anna jobber i arbeidssenteret i den nybygde låven fra 1800-tallet på Nedre Sem gård.
John Albert Dean begynte å jobbe på arbeidssenteret Daleløkken i 2007. Nå er han en av de 24 personene som skal jobbe på arbeidssenteret her i låven på Nedre Sem gård. Her driver de blant annet med snekring, treskjæring, de lager hagebord og blomsterkasser.
– Det er veldig bra å være her. Ikke så langt til Semsvannet. Også har vi spiserom, sier John.
Meningsfullt
Siden starten i 2021 har prosjektlederen Alf Kaare Stokker jobbet med dette prosjektet.
– Det var utpekt til å bli et Future Built-prosjekt med høy grad av sirkularitet og høye klima- og miljømålsettinger, forteller han.
Future Built er et innovasjonsprogram som løfter frem bærekraftige byggeprosjekter. En av de økonomiske støttespillerne i denne ombyggingen er Kommunalbanken. Som en av Norges mest aktive utstedere av grønne obligasjoner, tilbyr de grønne lån. Disse lånene har lavere rente og skal gå til investeringer som løser fremtidens klima- og miljøutfordringer i dag.

Prosjektleder i Asker kommune, Alf Kaare Stokker, var stolt og glad over endelig å kunne åpne opp låven på Nedre Sem gård, hvor det både er et arbeidssenter, seks omsorgsleiligheter, en gårdsbutikk og kantine.
For Alf Kaare begynte reisen i bærekraft i 2017. Da jobbet han for første gang med et miljøprosjekt i Asker kommune. Det ga mersmak, og mer mening.
– Jeg synes det gir mening, både med livet og i jobben. Jeg synes det er inspirerende og artig at vi også prøver å ta vare på naturen og redusere klimagassutslipp og bidra. Det er en del av motivasjonen min, sier Alf Kaare.
Nybrottsarbeid

Ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, er veldig imponert over låven: – Vi har klart å eliminere all unødvendig bruk av plast, og bygget er en investering for å redusere fremtidens energi- og CO2-utslipp, utbryter hun.
Lene fremhever også viktigheten av støtten fra blant annet Kommunalbanken.
– De baner vei for det som må til for å få ned klimagassutslippene og energiforbruket. Vi legger til rette for fremtidens teknologi, og det er kjempeviktig, sier ordføreren.
Hun roser det gode samarbeidet og engasjementet de har opplevd fra alle parter som er involvert.
– Vi har sprengt grenser her! Dette er nybrottsarbeid, og det viser at det er mulig hvis man strekker seg, sier Lene.
Hun er opptatt av at alle erfaringer fra dette prosjektet skal deles videre til andre kommuner som er interessert i å gjøre noe liknende.
– Vi må være innovative sammen, sier hun.
Plastreduksjonspilot
Veien hit har vært lang og utfordrende. Kanskje ikke så rart når man gjør noe veldig få har gjort før.
– Dette er et av de første plastreduksjons-pilotene i Norge, sier prosjektlederen.
Solceller på taket, energibrønner og ombrukte elbatterier er noen av mange grunner til at dette prosjektet også har fanget internasjonal oppmerksomhet. Erfaringene fra dette prosjektet vil bli delt med resten av Europa gjennom Circular Cities and Regions Initiative.
Veien videre
Prosjektet på Nedre Sem gård har satt en ny standard for sirkularitet og bærekraft i byggebransjen. Håvard Kirkebøen, som er prosjektleder fra Veidekke, beskriver prosjektet som lite, men veldig spesielt og komplisert.
– Verken plastreduksjon eller sirkularitet er noe vi har systematikk for i bransjen ennå, så mye av jobben har handlet om å finne folk som kan det, sier Håvard.
– Det har vært ekstremt mange mennesker involvert, legger prosjekteringsgruppeleder Kristoffer Gjestemoen til.
Taksonomi-reise i Veidekke
På interne møter i Veidekke har de blant annet kartlagt hva det er plast i. Svaret er at plast finnes i nesten alt. De har laget egne tiltakslister på hva som kan erstatte plasten i de ulike bygningsdelene.
– Det er en vridning i hele bransjen vår, med det grønne skiftet. Vi må redusere energi, materialer, plast og naturressurser. Derfor ville vi være med på dette prosjektet: for å lære og ta erfaringene med videre, sier Kristoffer.
Veidekke er nå på en taksonomi-reise. EUs taksonomi er utviklet for å gi oversikt over hva som kan regnes som bærekraftige aktiviteter.
– Dette er et av de første prosjektene i Veidekke som er klassifisert som grønn i taksonomien, sier Kristoffer.
Inspirasjonsprosjekt for fremtiden
Birgit Rusten, daglig leder i Future Built, ser slike prosjekter som nøkkelen til innovasjon i byggebransjen.
– I Future Built har vi hovedsakelig tre mål. Vi skal få frem forbildeprosjekter, ha et rammeverk med kriterier, og formidle det vi gjør, sier Birgit.
Nedre Sem gård-prosjektet viser at det er mulig å kombinere historisk bevaring med innovativ og bærekraftig nybygging. Her har de klart å redusere klimagassutslipp fra både byggematerialer og energibruk med til sammen 70 prosent, sammenliknet med dagens praksis.
– Dette pionérarbeidet baner vei for fremtidens bærekraftige byggeprosjekter. De har virkelig gått opp løypa!

Dette prosjektet er finansiert med grønt lån
Vi tilbyr lån med lavere rente til klima- og miljøriktige investeringer. Kvalifiserer din kommunes prosjekt til grønt lån?