Miljøeffektrapport 2024
KBNs Miljøeffektrapport presenterer miljøeffekten av vårt grønne låneprogram per 31. desember 2024. Alle midler fra grønne obligasjonsutstedelser brukes til å finansiere eller refinansiere grønne prosjekter i kommunesektoren.
Foto: Iver Daaland Åse, Bybanen Utbygging
13.03.2025
Sterk vekst i grønn portefølje
Vårt grønne låneprogram bidrar til å finansiere prosjekter som reduserer klimagassutslipp, forbedrer energieffektiviteten, forbedrer miljøet og fremmer klimatilpasning. I 2024 hadde KBN utestående grønne obligasjoner på totalt 52 milliarder NOK. Ved slutten av året nådde den utestående grønne låneporteføljen 66 milliarder NOK, som utgjorde 17,8 % av KBNs totale utlån. Disse prosjektene førte til blant annet en estimert årlig reduksjon på 13 288 tonn CO2e og produksjon av 130 988 MWh fornybar energi.
Oppdatert rammeverk for grønne obligasjoner og naturkriterier
KBNs rammeverk for grønne obligasjoner ble oppdatert i april 2024 og styrer vårt program for grønne obligasjoner. Rammeverket definerer hvilke prosjekttyper som kvalifiserer for grønt lån, samt prosedyrer for tildeling, evaluering og rapportering, i tråd med ICMA Green Bond Principles. Det nye rammeverket fikk en samlet vurdering på Medium Green fra SPO-leverandøren S&P Global. Rapporteringen følger ‘Nordic Public Sector Issuers' Position Paper on Green Bonds Impact Reporting’. Miljøeffektrapporten viser både allokering av midler og miljøeffekt, som er verifisert av vår internrevisor, KPMG.
Vi har også styrket kriteriene for grønne lån som gjennomgås årlig med innspill fra én eller flere av våre grønne ekspertkomiteer. Et sentralt nytt fokus innebærer å redusere negative påvirkninger på naturen og naturrelaterte risikoer som følge av endringer i arealbruk. Disse vurderingene krever en nøye balansering mellom bevaring av natur og behovet for kommunale tjenester. Med våre nye naturkriterier kan prosjekter som viser innovative og klimavennlige byggemetoder likevel bli avslått hvis de medfører betydelige negative konsekvenser for biologisk mangfold eller verdifulle økosystemer.
EU-taksonomi og rapportering
Vi har gjennomført en egenevaluering av vår grønne prosjektportefølje mot EU-taksonomien. Resultatene indikerer at omtrent 65 % av porteføljen er identifisert som enten i samsvar eller delvis i samsvar med kriteriene for vesentlig bidrag i taksonomien. Imidlertid gjenstår utfordringer med å oppnå fullt samsvar med både kriteriene for vesentlig bidrag og 'Do No Significant Harm' (DNSH), delvis på grunn av databegrensninger. KBN har et strategisk mål om å være en ledende institusjon innen grønn finans. Blant tiltakene er utvikling av en modell for å evaluere ESG-risiko i kommunesektoren.
Prosjektportefølje med eksempler
Ved utgangen av 2024 finansierte KBN totalt 537 grønne prosjekter, hvorav 65 var nye. De nye grønne prosjektene i 2024 omfatter et bredt spekter av initiativer innen alle syv prosjektkategorier:
- Bygg: Finansiering støttet nye lavenergibygg, bruk av klimavennlige materialer og renovering av eksisterende bygg for energieffektivitet og reduserte utslipp. Eksempler inkluderer et nytt helsesenter med betydelig lavere energibehov i Narvik kommune, og Trøndelag fylkeskommunes rehabilitering av en skole som sikter mot netto nullutslipp.
- Fornybar energi: Grønt lån ble gitt til nye biogassanlegg, geotermiske energiproduksjonssystemer og installasjon av varmepumper. For eksempel ble et nytt energisenter med energibrønner og varmepumper etablert for å varme opp en videregående skole i Hustadvika kommune.
- Transport: Finansiering inkluderte anskaffelse av elektriske lastebiler og prosjekter som tilrettelegger for gange og sykling, samt utvidelse av Bybanen i Bergen som fremmer bærekraftig offentlig transport.
- Avfall og sirkulær økonomi: Prosjekter inkluderer etablering av gjenbruksstasjoner og oppgraderinger for å muliggjøre CO2-lagring. En ny gjenbruksstasjon ved IVAR IKS ble etablert med mål om betydelig økning i salget av resirkulerte varer.
- Vann- og avløpshåndtering: Finansiering støttet oppgradering av renseanlegg, rehabilitering av dammer med klimavennlig betong og etablering av nye vannforsyningssystemer. Oslo kommune sikrer en ny reservevannforsyning gjennom utslippsfri tunneldrift og bygging av et nytt renseanlegg.
- Arealbruk og områdeutvikling: Nye prosjekter inkluderte klimavennlig havneutvikling og oppgradering av kunstgressbaner for å eliminere plastforurensning. En kunstgressbane ble oppgradert til en type uten fyllmateriale for å forhindre plastforurensning i Vega kommune.
- Klimatilpasning: Finansiering støttet flytting av et vannbehandlingsanlegg for å redusere klimarisiko.

Miljøeffektrapport 2024
Se miljøeffekten av vårt grønne låneprogram.
Miljøeffektrapport regneark (engelsk XLSX 2MB)
Taksonomikartlegging (engelsk XLSX 0,7MB)