Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Nye Sauland skole har åpnet

Nye Sauland skole er den første i sitt slag på Sør-Østlandet. En ærbødig konstruksjon i krysslimt tre, vakker trekledning og energismarte løsninger. Hjartdal kommune er de første som bruker massivtre i et skolebygg i Telemark, og slik vil de lede an innenfor det grønne skiftet i byggsektoren.

Skolebygget skal huse femte til tiende trinn, og har seks klasserom, spesialrom for undervisning i fag som sløyd, kunst og håndverk, naturfag, mat og helse, og musikk. Skolebygget har også en flerbrukshall som skal brukes av skolen på dagtid, og andre i lokalsamfunnet utenom skoletid. 

Skolen og flerbrukshallen vil gi elevene godt læringsmiljø og gode arbeidsforhold for brukerne av bygget. Bruk av tre gir godt innemiljø, og har positiv innvirkning på helse og trivsel for brukerne. Tre i bygg er også et godt klimatiltak. Gjennom fotosyntesen skjer et opptak av klimagassen CO2 i trevirke, og tre kan videre erstatte andre mer klimabelastende byggematerialer. Energiberegninger med bruk av massivtre viser at energibehov er oppfylt nær opp til passivhusstandard. Derfor er det lagt vekt på å eksponere massivtreet i interiøret alle steder det er mulig.

Hjartdal kommune har hatt fokus på lave livssykluskostnader og gode løsninger til energibruk i deres nye skole. Skolebygget med flerbrukshall ble bygget i massivtre med konstruktive dekker og vegger samt vedlikeholdsfri ytterkledning i tre. Det benyttes også varmepumpe fra jordvarmebrønner og for øvrig energieffektive tekniske anlegg. Det er energismarte løsninger.

12nyh_02-19-dsc_3031.jpg

12nyh_02-02-dsc_3055.jpg

Her er rektor Wenche Grotbæk, ordfører Bengt Halvard Odden, varaordfører Nils Olav Hovde og kulturskolerektor Frode Flatland.

29kul_03-04-dsc_3096.jpg

Ordfører i Hjartdal kommune Bengt Halvard Odden og varaordfører Nils Olav Hovde.

Kilder: Miljøkommune.no og fylkesmannen.no  

Dette prosjektet er finansiert med grønt lån

Vi tilbyr lån med lavere rente til klima- og miljøriktige investeringer. Kvalifiserer din kommunes prosjekt til grønt lån?

Les om KBNs grønne lån