Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Høringssvar til Baselkomitéen

Kommunalbanken har i samarbeid med en gruppe av kommunefinansieringsinstitusjoner i Europa, avgitt et felles høringssvar til Baselkomitéen i forbindelse med diskusjonen om fremtidig regulatorisk behandling av eksponeringer mot stater.

18.04.2018 / Nyheter

Kjernen i kommunefinansieringsinstitusjonenes forretningsmodell er å finansiere velferdsinvesteringer i undernasjonale myndigheter (kommuner, fylkeskommuner, regioner mv.). Med en samlet balanse på nærmere 3500 milliarder kroner, er institusjonene betydelige bidragsytere til finansiering av lokal velferdsproduksjon i Europa.

Kommunefinansieringsinstitusjonene har en naturlig høy konsentrasjonen av eksponeringer mot nasjonale og undernasjonale myndigheter, og den regulatoriske behandlingen av slike eksponeringer påvirker derfor institusjonenes evne til kostnadseffektivt å utføre samfunnsoppdraget. Med bakgrunn i institusjonenes mandat, offentlige eierskap og naturlige lavrisikoprofil, ønsker gruppen å fremme at denne særegne forretningsmodellen må hensyntas i videre regulatorisk utforming. Kommunalbanken påvirkes i stor grad av det regulatoriske rammeverket som utvikles internasjonalt samtidig som påvirkningsmulighetene er begrensede for land som ikke er EU-medlem. Kommunalbanken søker innflytelse gjennom samarbeide med offentlig eide institusjoner i EU og Europeiske interesseorganisasjoner. 

- Det er viktig at Kommunalbanken søker innflytelse gjennom å samarbeide med våre europeiske partnere. Viktige lover og regler som utformes i EU treffer oss gjennom EØS og innføringen i norsk lovverk. Kommunalbanker finnes i de aller fleste EU land. For oss alle er det viktig at våre særegenheter med offentlig eierskap, utelukkende lokale myndigheter som kunder og svært lave risiko hensyntas i EUs regelverksutforming. Vi mener det er riktig å jobbe for at kommunesektoren i Norge kan finansiere seg langsiktig og kostnadseffektivt og det er bakgrunnen for våre innspill til høringen, sier Kristine Falkgård, administrerende direktør i Kommunalbanken.

Les hele høringssvaret her 

Link til Baselkomitéens diskusjonsnotatet