Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Norges Bank holdt styringsrenten på 0,75 prosent

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,75% på rentemøtet torsdag 13. desember, og det ligger fortsatt an til to renteøkninger neste år.

18.12.2018 / Nyheter

Norges Bank holdt som ventet styringsrenten uendret på 0,75 prosent på rentemøtet torsdag 13. desember, og det ligger fortsatt an til to renteøkninger neste år. Det ble uttrykt at det er stor sannsynlighet for at neste renteøkning kommer i første kvartal 2019: «Slik Hovedstyret nå vurderer utsiktene og risikobildet, så vil styringsrenten mest sannsynligvis bli satt opp i mars 2019».

Som ved forrige Pengepolitiske Rapport i september ble rentebanen noe nedjustert på lengre sikt, begrunnet med svakere internasjonale forhold og lavere oljepris. Rentebanen ble nedjustert med 15 basispunkter på det meste i 2020 og 2021, og styringsrenten ved slutten av prognoseperioden (desember 2021) indikeres til 2 prosent. Dette innebærer fem renteøkninger fra dagens nivå.

Figur4.8-2018

Det publiserte renteregnskapet skisserer hvilke faktorer som trakk rentebanen i hver sin retning.

Momenter som trakk rentebanen opp var:

  • Høyere prisvekst og lønnsvekst
  • Høyere innenlandsk etterspørsel
  • Bedre lønnsomhet i bedriftene – kapasitetsutnyttelsen har økt
  • Svakere krone

Momenter som trakk rentebanen ned var:

  • Lavere oljepris
  • Lavere boligprisvekst
  • Lavere internasjonale vekstutsikter og globale renter
  • Usikkerhet om virkningene av høyere rente taler for en varsom og gradvis rentesetting
Graf-2

Norges Bank vektlegger at det er god vekst i norsk økonomi. Sysselsettingen har økt, men arbeidsledigheten har vært uendret og anses fortsatt som lav. Det vises til at kapasitetsutnyttingen er bedret og at produksjonsgapet er tettet. Det forventes god konsumvekst, og betydelig økte oljeinvesteringer i årene fremover. Det er også nevnt større investeringer innen gass.

Veksttakten i BNP avtok noe i tredje kvartal inneværende år, og anslås til 2,4 prosent for 2018. Utsiktene i fastlandsøkonomien er noe nedjustert frem til 2020 og forventes å avta mot 1,4 prosent i 2021.

Kjerneinflasjonen for november kom høyere enn ventet inn på 2,2 prosent. Norges Bank oppjusterer anslagene for underliggende inflasjon for 2019 og 2020, og holdes uendret for 2020. Inflasjonen ventes derved å ligge rett under inflasjonsmålet på 2 prosent.

De fremhever bekymringen knyttet til usikkerheten rundt Brexit. Avhengig av utfallet kan veksten bli noe dempet, som kan prege finansmarkedene og samtidig den norske kronen. Kronen er derimot ventet å styrke seg noe på lengre sikt.

Forventningene til Nibor og pengemarkedspåslaget holdes uendret og forventes å ligge stabilt rundt 40 basispunkter over styringsrenten de neste årene. Boliglånsrenten har ikke blitt påvirket i like stor grad som forventet, men legger til grunn at den vil følge utviklingen i pengemarkedsrenten. Det forventes at gjennomsnittlig boliglånsrente vil øke fra 2,4 prosent til 3,7 prosent i 2021.

Graf-3

Det var beskjedne markedsbevegelser i etterkant av møtet. Kronen styrket seg knappe 2 øre mot både dollar og euro etter publiseringen, og FRA-rentene steg 2 basispunkter. Bevegelsen korrigerte seg noe ved slutten av dagen. EURNOK valutakurs ligger på torsdag ettermiddag 13. desember på 9,73 og USDNOK på 8,57

Det er også verdt å nevne at motsyklisk kapitalbuffer ble oppjustert fra 2 prosent til 2,5 prosent, gjeldende fra 31.12.2019. Dette vil påvirke kapitalbehovet for norske banker.