Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Svakere gjeldsvekst i Kommune-Norge

Den siste oppdateringen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at Kommune-Norge har en gjeld på 497 milliarder kroner ved utgangen av juni.

27.08.2018 / Nyheter

Det betyr at sektoren har mer gjeld enn for ett år siden. Tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser likevel en nedgang i tolvmåndersveksten. Tolvmåndersveksten i kommuneforvaltningen (K2) er på 5,4 prosent ved utgangen av juni. Det er en nedgang fra 5,8 prosent ved utgangen av mai.

For de ikke-finansielle foretakene økte gjelden 6 prosent i de tolv månedene fram til juni, mens tolvmånedersveksten var på 6,7 prosent måneden før.

– K2 vekst pr juni er hittil i år på 3,2 prosent, mens den 12 måneders rullerende veksten er på 5,4 prosent. Begge tallene er høyere enn tilsvarende tall for juni 2017. Dette er isolert sett noe overraskende, sier utlånsdirektør Lars Strøm Prestvik i Kommunalbanken.

– Forklaringen er at Husbanken hittil i år har hatt høy vekst og alene representerer hele 40 prosent av årets gjeldsvekst. Korrigerer vi for denne veksten så har vi en rullerende 12 måneders gjeldsvekst på rundt 5 prosent, en utvikling som er noe svakere enn i 2017, utdyper han,

Utlånsdirektøren forklarer at det er i tråd med bankens forventinger til 2018 samlet.

– Vi forventer en noe svakere gjeldsvekst enn året før. Det er på grunn av tidligere års gode økonomiske resultater i sektoren, setter kommunene (og fylkeskommunene) i stand til å finansiere en større del av investeringene med egne midler, sier Prestvik.