Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Stinn brakke under Arendalsuka

Med et omfattende og variert program under årets Arendalsuka fikk KBN møtt kunder og samarbeidspartnere fra kommuner over hele landet.

23.09.2019 / Nyheter

Allerede på mandagen inviterte KS og KBN til seminaret Hvordan jobber kommunene med bærekraftsmålene? Bakgrunnen for seminaret var følgende:

FNs bærekraftsmål kan være med på å bygge oppunder utviklingen av gode tjenester til innbyggerne og gode lokalsamfunn. I nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019 – 2023, som nylig ble lagt fram, vises det til at regjeringen har bestemt at FNs 17 bærekraftsmål, som Norge har sluttet seg til, skal være det politiske hovedsporet for å ta tak i vår tids største utfordringer, også i Norge. Regjeringen forventer at fylkeskommuner og kommuner legger FNs bærekraftsmål til grunn for samfunns- og arealplanleggingen. 

Men hvor langt er norske kommuner kommet i dette arbeidet? Er de nødvendige verktøyene og rammene på plass? Hva kan vi lære av de som har kommet langt i prosessen? Og vil bærekraftsmålene bli tema i høstens valgkamp?

Her fikk vi høre fra FN-sambandet, KS, Kristiansund, Ålesund og Akershus. Seminaret ble sendt direkte på Kommunalbankens Facebook-side og kan sees her.

På tirsdag arrangerte forsikringsselskapet Fremtind og KBN paneldebatten Lokal klimarisiko – pekeleken går mens vannet stiger.

Konteksten til denne paneldebatten er at klimaendringene utgjør en økonomisk risiko for norske kommuner, bedrifter og husholdninger. Både ekstremnedbør og tørke truer infrastruktur, vannkvalitet, landbruk, næringsliv og privat eiendom. Forsikringsutbetalingene knyttet til klimarelaterte skader øker, og strengere klimakrav krever nye løsninger og ny teknologi. Kostnadene kan bli betydelige.

Men selv om det finnes kompetanse om skadeforebygging, gode tiltak og finansiering. Hvorfor klarer vi ikke å unngå lokale katastrofer som følge av klimaendringer - gang på gang? Hvorfor investeres det så lite i forebygging? Og hvem har egentlig det overordnede ansvaret?

Dette måtte panelet å svare på. Seminaret ble sendt direkte fra seilskuta Berntine og kan sees her.

Senere samme dag deltok KBNs utlånsdirektør, Lars Prestvik, i paneldebatten Råtner Kommune-Norge på rot? Spørsmålene som ble stilt var tar kommunene vedlikeholdsetterslepet på alvor? Truer vedlikeholdsetterslepet funksjonaliteten på de kommunale tjenestene? Hva gjør staten for å sette kommunene i stand til å håndtere denne situasjonen?

Torunn Brånå, fagansvarlig på grønn finans, deltok på Klimavennlige materialer til bygg og anlegg, et samarbeid mellom KBN, Klimapartnere og Bygg i tre. Her var spørsmålet «Hvordan bygger vi lavutslippssamfunnet og hvordan finansierer vi dette?» i hovedfokus.

Tirsdagskvelden inviterte KS og Kommunalbanken til kommunal minglekveld, hvor folk fra politikk, organisasjonsliv, media og kommunesektoren var tilstede. Det var en veldig hyggelig kveld med stinn brakke.

Onsdag var Sigbjørn Birkeland, kapitalmarkedsdirektør, i ilden i paneldebatten Finansbransjen - klimapådriver eller bremsekloss? Greenpeace utfordret finansbransjen på at de på mange måter er selve motoren i det systemet som har brakt oss dit vi er i dag, og dermed har en nøkkelrolle i omstillingen til lavutslippssamfunnet. Men går det fort nok? Her kan du se paneldebatten fra Greenpeace sin Facebook-side.

På torsdag deltok Torunn Brånå i to paneldebatter. I den første, Klima - handling nå! Gjør bankene nok? utfordret en rekke klima- og miljøorganisasjoner de største norske bankene på hva de gjør for å bidra til raskere omstilling for å stoppe klimaendringene.

Den andre, Kommuner i førersetet for bærekraftig utvikling, handlet om hvordan kommuner og fylkeskommuner kan bidra for å nå FNs bærekraftsmål.

Admin. direktør i KBN, Kristine Falkgård snakker om lokal klimarisiko.

Admin. direktør i KBN, Kristine Falkgård snakker om lokal klimarisiko.

Fullt hus på seiltbåten Berntine.

Fullt hus på seiltbåten Berntine.

Paneldebatten under seminaret "Hvordan jobber kommunene med bærekraftsmålene?"

Paneldebatten under seminaret "Hvordan jobber kommunene med bærekraftsmålene?"