Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

KBN styrker seg flere med grønne verv

KBN ønsker å bidra til å sette bærekraft på agendaen. Gjennom engasjement i ulike verv nasjonalt og internasjonalt deltar vi aktivt i utviklingen, blant annet som rådsmedlem i Klimastiftelsen og styremedlem for Green Bond Principles.

20.06.2019 / Nyheter
Grønne verv

Vår administrerende direktør, Kristine Falkgård (t. v. i bildet over), ble nylig valgt inn som nytt rådsmedlem i Klimastiftelsen.

- Norge må gjennomføre store kapitalintensive investeringer i overgang til et lavutslippssamfunn. Klimastiftelsen har i Rådet samlet noe av den fremste kompetansen innen klimaforskning, og vi i KBN som ledende aktør innen grønn finans ser frem til å bidra i utviklingen av Klimastiftelsen videre, sier Falkgård som sin nye rolle.

Rådet til Klimastiftelsen har en rådgivende funksjon og uttaler seg om stiftelsens strategi, stiftelsens prosjekter, regnskap og årsberetning, nye medlemmer til styret og andre saker som rådet blir forelagt. Rådsmedlemmene er også aktive samarbeidspartnere med Norsk klimastiftelse, skriver Klimastiftelsen sin pressemelding.

KBNs direktør for kapitalmarkeder, Sigbjørn Birkeland, er gjenvalgt som styremedlem for Green Bond Principles (GBP), som er den ledende internasjonale bransjestandarden for grønne obligasjoner. Komiteen består av ledende finansmarkedsaktører som Verdensbanken, Bank of China og forvaltningsselskapet Blackrock. Green Bond Principles (GBP) er ansett for å være de ledende prinsippene som definerer grønne obligasjoner og brukes som en rettesnor for utstedere av denne type obligasjoner.

- Grønne obligasjoner kan bli et svært viktig verktøy for å realisere et grønt skifte. Jeg håper at vårt engasjement vil være nyttig for å oppnå god finansiering av viktige grønne prosjekter i kommunene, sa Sigbjørn Birkeland da han ble valgt inn i komiteen for første gang.

Torunn Brånå, KBNs fagansvarlig for grønn finans, har blitt medlem i Finans Norges Bærekraft-gruppe. Den er nyoppstartet og består av 18 medlemmer fra blant annet Nordea, DNB, KLP, Sparebank1 Østlandet, Danske bank, SR-bank og SG finans. Denne gruppen skal ha spisskompetanse på klimarisiko for å bistå finansnæringen, kommuner og Kunnskapsbanken med kunnskap og skadedata.

28. og 29. mai var Kommunalbanken vert for en bærekraftig finans-workshop for medlemmer i European Association of Public Banks, EAPB. Administrerende direktør, Kristine Falkgård, er nestleder i styret for denne paraplyorganisasjon for europeiske offentlig eide finansinstitusjoner  som representerer direkte og indirekte over 90 finansielle institusjoner med en samlet balanse på 3500 millarder euro. Workshopen ble startet med at byrådet for finans presenterte Oslo kommunes arbeid med klimabudsjettet og avsluttet med et besøk i Oslo havn hvor landstrøm, selvkjørende busser og andre klimavennlige transportløsninger ble presentert og diskutert. EAPB-medlemmene, inkludert KBN, presenterte sine grønne og sosiale obligasjonsprogrammer, og en representant fra Europakommisjonen ga en regulatorisk oppdatering over skype om EUs arbeid med bærekraftig finans.

Generalsekretæren og flere av medlemmene formidlet at KBN hadde organisert et veldig interessant program, og at det gir et godt grunnlag for å jobbe videre med EU-kommisjonen og andre regulatoriske myndigheter i EU for å fremme bærekraftig finans. Erfaringene ble i etterkant presentert på EAPBs generalforsamling, hvor organisasjonen og de andre medlemmene etter påtrykk fra KBN, har tatt til seg at dette er et av de viktigste temaene på den europeiske dagsorden om dagene, som man må involvere seg i dersom man er en samfunnsengasjert og ansvarlig organisasjon.