Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

God inntjening i andre kvartal

Kommunalbanken AS (KBN) oppnådde netto renteinntekter på 470 millioner kroner i andre kvartal, mot 465 millioner i samme periode for 2018. Utlånsmarginene holder seg stabile og gir tilfredsstillende inntjening.

31.07.2019 / Nyheter

- Vi er tilfredse med å levere solide resultater i tråd med forventning, i en tid med større tilpasninger. Kommunenes lånemønster, regulatoriske endringer og markedsrelaterte forhold setter høye krav til oss. Da er det ekstra gledelig at våre forretnings- og samfunnsmessige mål innfris, sier administrerende direktør i KBN, Kristine Falkgård.

Nedgang i sertifikatlån, fortsatt vekst i grønne lån

KBNs utlånsportefølje er tilnærmet uendret i første halvår av 2019, mot en vekst på 1,4 prosent første halvår av 2018. Endringen skyldes først og fremst nedgang i KBNs utlån med sertifikatvilkår. Lån med sertifikatvilkår tilbys, og ses i sammenheng med bankens likviditets- og balansestyring.

Porteføljen med grønne lån vokste i kvartalet med 0,8 milliarder kroner , og har totalt vokst med 1,7 milliarder kroner i første halvår. Tilsvarende vekst i 2018 var 0,5 milliarder kroner i andre kvartal og 1,1 milliarder kroner totalt i første halvår. KBN tilbyr grønne lån med lavere rente til klima- og miljøriktige investeringer.

Registrert etterspørsel etter finansiering til nye investeringer endte på 6,3 milliarder kroner i andre kvartal. Dette er en nedgang på 3,8 milliarder kroner fra 2018. Første halvår endte med etterspørsel på 16,7 milliarder kroner mot 20,8 milliarder i første halvår 2018. Endringen skyldes primært lavere etterspørsel etter bompengefinansiering.

Solid benchmarklån

Innlånsaktiviteten i andre kvartal 2019 har vært noe høyere enn tilsvarende periode i 2018 grunnet større refinansieringsbehov. Totalt er det utstedt obligasjoner for om lag 18 milliarder norske kroner fordelt på 12 låneopptak i 6 valutaer, mot om lag 12 milliarder kroner samme periode 2018.

Det største enkeltinnlånet i andre kvartal var et femårig benchmarkinnlån på 1,5 milliarder amerikanske dollar. . Lånet ble meget godt mottatt i markedet med rekordstor tegning ved lansering. 

Venter økt lånebehov i andre halvår

Kommunesektorens etterspørsel etter ny finansiering har vært moderat i første halvår av 2019, som det også var i 2018. Kommunenes lånebehov er utsatt for sesongsvingninger og tilbakemeldinger fra bankens kunder gir grunnlag for å tro at mønsteret vil gjenta seg med økt låneaktivitet i andre halvår. Kommunenes investeringsaktiviteter er særlig relatert til skoler,  eldereomsorg samt vann og avløp, mye av dette med en tydelig klimaprofil.

Her kan du laste ned 2. kvartalsrapport 2019