Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

KBN setter dagsorden i EAPB

EUs regulatoriske rammevilkår og finansinstitusjoners rolle i det grønne skiftet var blant temaene da generalsekretær i European Association of Public Banks (EAPB), besøkte KBN nylig.

25.02.2019 / Nyheter

EAPB er en interesseorganisasjon for offentlig eide institusjoner over hele Europa med mandat til å finansiere offentlig sektor. Organisasjonen representerer mer enn 90 finansinstitusjoner som forvalter rundt 33 000 milliarder kroner, og jobber aktivt for å sikre at EUs rammevilkår legges til rette for medlemmenes oppgaver som å sikre mest mulig effektiv og rimelig finansiering.

Kristine Falkgård, Kommunalbankens administrerende direktør, er nestleder i EAPBs styre, og møtte denne uken generalsekretær i EAPB, Marcel Roy, for å diskutere grønn finans og Norges rolle i EU som EØS-land.

- Kommunalbankens rammebetingelser blir i stor grad besluttet gjennom prosesser i Brussel. At vi får lederen av EAPB hit for å høre på hva som opptar dem er veldig viktig. Det gir oss en anledning til å påvirke igjennom EAPB direkte inn institusjonene i EU. Vi er mye mer avhengig av den tette dialogen enn mange andre, fordi Norge ikke er medlem av EU og dermed ikke har samme tilstedeværelse, forteller Falkgård.

EAPB omfatter offentlig eide virkemidler, altså finansinstitusjoner i EU-landene, og jobber for å bli hørt i EU-systemet. I møtet ble det diskutert flere initiativ som generalsekretæren skal følge opp når det gjelder klima og bærekraftig finans.

- Vi  ligger helt i front på  bærekraftig finans og klimarisiko, og ønsker å sette agendaen for mange små og store medlemmer og institusjoner i Europa som har direkte tilgang til der prinsippene, reguleringene og politikken blir utformet, sier Falkgård.

Av viktige EU-initiativ for å fremme det grønne skiftet, trekker Marcel Roy blant annet frem at 25 prosent av alle investeringene som finansieres gjennom EUs langtidsbudsjett (MFF), skal være bærekraftige. Dette vil skape muligheter for medlemmer, aktører, promotional banks, private banker og investorer som opererer med grønn finansiering. Generalsekretær Marcel Roy mener denne utviklingen i Europa beveger seg i riktig retning.

- EU-kommisjonens rammevilkår gir et tydelig signal om viktigheten av Paris-avtalen. At en så stor andel av investeringsbudsjettet skal være grønt er et svært effektivt tiltak, sier Roy.

I det grønne skiftet jobber EAPB med kapitalmarkedsunionen om viktigheten av grønne obligasjoner. De setter på dagsorden hvilke typer klassifiseringer av «grønne» investeringer som trengs og hvor mye åpenhet om miljøeffekter av investeringer som er nødvendig. Flere av medlemmene ligger lengst fremme på grønn finansering og grønne obligasjoner, og er nøkkelpartnere for EU-institusjonene når det gjelder å få distribuert finansielle virkemidler og strukturelle fond for at de skal oppfylle formålet.

- Jeg tror rollen for promotional banks i dette feltet vil være å tråkke opp nye stier for kapitalmarkedet, og at dette vil dra inn private aktører også. Vi skal jobbe med å synliggjøre merkevaren vår innenfor grønn finans i Europa, og dette vil forhåpentligvis bidra til at markedet for grønne obligasjoner vil ta av og øke i popularitet, forteller Marcel Roy.