Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Oppdatert guide for rapportering av miljøeffekt av grønne obligasjoner

Den nordiske guiden Nordic public sector issuers’ position paper on Green Bonds impact reporting, har kommet i ny versjon.

19.02.2020 / Nyheter

I 2017 utarbeidet KBN enfor miljøeffektrapportering for grønne obligasjoner, «Nordic public sector issuers’ position paper on Green Bond impact reporting», sammen med andre nordiske kommunalbanker og kommuner.

Denne guiden har nå kommet i en oppdatert versjon som kan lastes ned her.

De viktigste endringene i 2020-versjonen av guiden er koblingen mot EUs miljømål og justeringen av utslippsfaktor for elektrisitet  fra 380 g til 315 g CO2 per kWh.

Torunn Brånå, fagansvarlig for grønn finans i KBN og leder av den tekniske arbeidsgruppen i dette nordiske samarbeidet, sier det stadig voksende markedet for grønne obligasjoner i Norden øker viktigheten av felles rapporteringstilnærminger.

- I tillegg er EUs handlingsplan for bærekraftig finans i ferd med å bli omsatt til blant annet en EU-standard for grønne obligasjoner, der rapportering er et sentralt punkt. Vi har begynt å se på de foreslåtte kravene til rapportering i EU-standarden i årets oppdatering, blant annet ved å anbefale at man rapporterer bidrag til EUs miljømål, men dette blir et tema vi må jobbe videre med, sier Torunn Brånå.

Brånå trekker også fram viktigheten av en oppdatert utslippsfaktor for elektrisitet, det vil si hvor store klimagassutslipp man antar at en kilowattime elektrisitet gir. Dette er en sentral antakelse når man beregner miljøpåvirkningen av prosjektene som er finansiert.

- Å lande en felles tilnærming for å estimere utslippseffekten av energieffektivisering og energiproduksjon har vært en av de viktige oppgavene til gruppen av nordiske utstedere. For første gang er utslippsfaktoren nå oppdatert for å gjenspeile en høyere forventning til økt andel ren energi i det europeiske strømnettet.

Torunn Brånå sier at en justeringen av utslippsfaktoren er gode nyheter, selv om det isolert sett gir en lavere klimaeffekt av investeringene KBN og de andre nordiske utstederne finansierer.

- Dette betyr at utviklingen av elektrisitetsproduksjonen i Europa går i riktig retning. Justeringen vil redusere den positive effekten av energieffektiviseringssprosjekter og fornybar energiproduksjon, samtidig som den reduserer den negative effekten av bruk av elektrisitet, for eksempel i elektriske kjøretøy.

Selv om anbefalingene i guiden først og fremst er utviklet for å hjelpe nordiske offentlige låntakere med å rapportere miljøpåvirkningen fra investeringene sine, håper de nordiske utstederne også at guiden vil være nyttig for utstedere fra privat sektor, fra andre land og for investorer.