Hopp til hovedinnhold

Nok en KBN Skole gjennomført

Endelig kunne vi møtes fysisk igjen etter to års opphold av KBN Skolen på grunn av koronapandemien.

06.12.2021 / Nyheter

13 deltagere kom fra blant annet kommunene Lom, Kongsvinger, Rana og Bamble til KBNs kontorer i Oslo torsdag 25.november 2021 for å delta på KBN Skolen modul I.

KBN Skolens rektor, Torger Jonasen, smilte bredt da han endelig kunne ta imot elevene sine og ønske dem velkommen til to dagers kurs.

«Det har vært fryktelig kjipt å ikke ha KBN Skolen fysisk på to år, og det var en gledens dag å endelig kunne ta imot deltagerne. Jeg har gledet meg lenge til dette!», sa en begeistret rektor.

Vi arrangerer KBN Skolen flere ganger i året, og det er et kurs som gir en grunnleggende innføring i låneforvaltning for kommuner. Dette er et kurs både for de som er nye i faget, men også for de som har jobbet med økonomi i kommunen en stund. Alle er hjertelige velkomne til å lære mer og dele erfaringer sammen.

Innføring i rammeverk, finansiell risiko, makro og renter på timeplanen

Deltager Anders Heber Skumsnes fra Rogaland fylkeskommune kom for å delta fordi: «Som nyansatt i finansforvaltningsgruppen i økonomiavdelingen for to år siden ble jeg anbefalt av leder å melde meg på KBN Skolen, for å få en innføring i det som gjelder kommunal gjeldsforvaltning. I utgangspunktet skulle jeg delta på kurset sommeren for halvannet år siden, og etter flere avlysninger fikk jeg endelig deltatt nå i november».

Det samme gjaldt også for deltager Marte Færø-Dahlberg fra Rana kommune. Hun er også nyansatt i kommunen og kom for å innføring i låneforvaltning og bli enda mer kjent med verktøyene i KBN Finans.

På timeplanen første dagen stod det oppført tema som finansiell risiko, makro og renter, finansrapportering og rammeverk ved låneopptak.

Tom Pehrsen var kom innom for å snakke om makro og renter. Når vi spør ham om hva er viktig for kommunene å tenke på fremover, og hvordan KBN Skolen kan hjelpe, svarer Pehrsen: «Kommunene må tenke stresstest der lånerentene kan stige fra dagens nivå og opptil 3 % poeng. For makro er det viktig å forstå at Amerikansk politikk og rentefastsettelse påvirker rentenivået i Norge for løpetider over 5 år. Videre er verden fortsatt dypt preget av koronapandemien og så lenge den herjer vil det være vedvarende usikkerhet knyttet til økonomisk vekst og de endelige skadevirkningene etter epidemien. KBN Skolen er derfor et godt tilbud til låneansvarlige, økonomimedarbeidere og også politikere til å få en grunnleggende innføring i gjeldshåndtering, fra porteføljesammensetning til dagsaktuelle temaer. KBN Skolen viser også hvilke verktøy som kan brukes for å hjelpe til i arbeidet med en gjeldsportefølje».

Den andre dagen var det gjennomgang av klimarisiko og grønne lån. Marit U. Harstad kom innom for å demonstrere muligheter i KBN Finans. Deretter var det oppgaver og caser på agendaen før det var diplomutdeling på slutten av dagen.

Hva sitter elevene igjen med?

Til spørsmål om hva som har vært det beste ved KBN Skolen svarer Skumsnes: «Det faglige var for meg det viktigste på dette kurset, så jeg var veldig fornøyd med gode og engasjerte kursledere. I tillegg var det kjekt å treffe og prate med de andre deltakerne på kurset som kom fra både små og store kommuner».

Det samme sier også Hilde Marit Flatmo fra Lom kommune: «Egentlig alt! Har lært mye om låneopptak, kapitalrisiko, renterisiko og simulering av lån og dessuten truffet mange hyggelige meddeltakere og ansatte i KBN».

Kari Gunnarsrud fra Kongsvinger kommune kom til oss for å lære mer om funksjonaliteten i KBN Finans sier hun. Kari forteller at «Gjennomgang av KBN, treffe kundeansvarlige og andre fra andre kommuner som jobber med det samme var det beste ved KBN Skolen». Til hva som var det mest interessante ved oppholdet, svarte Gunnarsrud: «Prosessen rundt låneopptak, tips og råd i KBN Finans».

«Det var veldig bra med teori først og deretter praktiske oppgaver. Veldig fint å bli kjent med andre og høre hvordan andre gjør det hos seg. Også var middagen på kvelden veldig trivelig», svarer Marte Færø-Dahlberg fra Rana kommune.  

Anbefaler KBN Skolen til andre

Hilde Marit Flatmo sier også: «Tror veldig mange kan ha stort utbytte av disse 2 dagene!». Kari Gunnarsrud sier også seg enig i dette. «Dette er veldig positivt. Det er sånne tilbakemeldinger vi streber etter», svarer KBN Skolens rektor Torger Jonasen.

Vi har også fått flere tilbakemeldinger at deltagere fra modul I kommer tilbake for KBN Skolen modul II på nyåret. Til det svarer rektor, Jonasen: «Hyggelig at flere av deltagerne ønsker å komme tilbake på KBN Skole 2. Da er det bare å begynne å planlegge for 2022».