Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Godt årsresultat og sterk grønn utlånsvekst

Kommunalbanken AS (KBN) innvilget totalt 49 mrd. kroner i nye lån i 2021. Lånene har blant annet gått til å finansiere kommunesektorens investeringer i skole, helse og omsorg, og vann og avløp.

25.02.2022 / Nyheter

Illustration: Ola Roald Arkitektur

Ved tidspunktet for avgivelse av årsrapporten for 2021 har Russland invadert Ukraina. USA, EU og Storbritannia har innført omfattende sanksjoner mot Russland, særlig rettet mot landets finansinstitusjoner. I tillegg til de menneskelige effektene krigshandlingene medfører har dette effekter på verdensøkonomien. Dette har allerede kommet til uttrykk gjennom økt volatilitet i energiprisene, valutasvingninger og børsuro. Markedsuroens påvirkning på KBNs virksomhet vurderes å være begrenset, og er hovedsakelig knyttet til følgeeffekter av volatilitet i valutakurser. Markedssituasjonen forventes ikke å ha vesentlig påvirkning på KBNs evne til å tilby utlån til sine kunder.

Solide finansielle resultater

Resultatet etter skatt endte på 1 208 mill. kroner i 2021, mot 1 159 mill. kroner i 2020. Bankens inntekter genereres i all hovedsak fra utlånsvirksomheten. Netto renteinntekter for 2021 var noe lavere enn i 2020. Årsaken til dette er det lave rentenivået i tillegg til reduserte utlånsmarginer. Resultatet er positivt påvirket av urealiserte gevinster fra verdsettelse av finansielle instrumenter i 2021. Egenkapitalavkastningen for 2021 var 7,1 pst.

- Solide finansielle resultater, god vekst i utlån til prosjekter med en tydelig klimaambisjon, effektiv drift og høy kundetilfredshet understøtter at KBN utfører sitt samfunnsoppdrag på en god måte, sier administrerende direktør, Jannicke Trumpy Granquist.

Sterk grønn utlånsvekst

KBNs totale portefølje av grønne lån til klima- og miljøriktige investeringer økte med 23 pst., tilsvarende 6,7 mrd. kroner i 2021. Det ble samlet utbetalt 7,9 mrd. kroner i nye grønne utlån fordelt på 98 ulike prosjekter i 2021. Ved utgangen av 2021 har 126 kommuner, fire fylkeskommuner og totalt 73 andre kunder grønne lån i KBN, og utestående beløper seg til totalt 35,1 mrd. kroner. Av dette er det 32,9 mrd. kroner som kvalifiserer i henhold til KBNs kriteriesett fra 2016 eller senere, og som blir finansiert med grønne obligasjonslån. Effektene av disse utlånene rapporteres årlig i KBNs miljøeffektrapport.

- Kommunale investeringer har ofte en økonomisk levetid på 40-50 år og skal følgelig være med oss langt inn i lavutslippssamfunnet. Da er det gledelig at stadig flere kommuner velger grønne løsninger for disse investeringene, sier Granquist.

KBN hadde i 2021 en samlet utlånsvekst på 4,8 mrd. kr, tilsvarende 1,5 pst. Veksten ble påvirket av store ekstraordinære nedbetalinger fra bompengefinansierte vegprosjekter og av en ønsket reduksjon av porteføljen av utlån med sertifikatvilkår grunnet svak lønnsomhet. Samlet utlånsvekst til kommuner og fylkeskommuner m.m. og som inngår i beregningen av KBNs markedsandel var i 2021 på 8,5 mrd. kr, tilsvarende 3 pst. Korrigert for reduksjonen av utlån med sertifikatvilkår, var veksten til denne kundegruppen på 14,6 mrd. kroner, en vekstrate som har ligget svært stabilt de siste årene. De siste årene har det vært en økende etterspørsel etter lån med fastrente. I 2021 har imidlertid veksten i slike lån vært svært avtakende, noe som kan skyldes at andelen lån med fastrente i mange kommuner og fylkeskommuner er tilstrekkelig høy og at nivået på fastrenter gjennom 2021 har vært stigende.

God tilgang til kapitalmarkedene

Totale innlån for 2021 beløp seg til 97 mrd. kroner mot 108 mrd. i 2020. Reduksjonen omregnet til NOK er primært grunnet mindre forfall på gjeld i 2021 enn i 2020 og sterkere krone gjennom året. Bankens innlånsprogram har ikke blitt negativt påvirket av koronapandemien og KBN har hatt god tilgang til kapitalmarkedene gjennom 2021. KBN oppnådde en bredere valutadiversifisering på innlån gjennom året. Andelen nye innlån denominert i Amerikanske dollar ble redusert fra 83 pst. i 2020 til 61 pst. i 2021.

Initiativet for å erstatte de viktigste internasjonale referanserentene (Libor) er under gjennomføring. KBN er i prosess med å tilpasse berørte kontrakter til det som forventes å bli ny markedsstandard i henhold til standarder som er under løpende utvikling hos ISDA, og det pågår også internt arbeid for å kartlegge og analysere risikoer som overgangen og bruk av nye referanserenter kan gi opphav til. KBN var første norske finansinstitusjon som utstedte obligasjoner med ny USD SOFR referanserente i april 2021. Lånet ble godt mottatt i markedet.

KBN er blant de mest aktive norske utstederne av grønne obligasjoner og en av de ledende aktørene i utviklingen av grønn finans i Norden. Grønne obligasjoner finansierer utlån til grønne investeringer hos KBNs kunder. KBNs rammeverk for grønne obligasjoner ble oppdatert våren 2021 og bygger videre på og erstatter tidligere rammeverk fra 2016. KBN utstedte tre grønne innlån i 2021 pålydende totalt 9,8 mrd. kroner i henholdsvis Amerikanske, Australske og Kanadiske dollar.

Godt kapitalisert

KBNs tellende ansvarlige kapital per 31. desember 2021 utgjorde 19 711 mill. kroner. Av dette utgjorde 15 320 mill. kroner ren kjernekapital. Ren kjernekapitaldekning var 18,8 pst. per 31. desember 2021, kjernekapitaldekningen var 21,7 pst., mens total kapitaldekning var 24,2 pst. Uvektet kjernekapitalandel var 3,9 pst.

31. desember 2021 var KBNs kapitalkrav inklusive pilar 2 kapitalkrav 15,1 pst. for ren kjernekapitaldekning, 16,6 pst. for kjernekapitaldekning og 18,6 pst. for totalkapitaldekning. I tillegg gjelder et krav om 3,0 pst. uvektet kjernekapitalandel. KBN innretter virksomheten slik at alle regulatoriske krav oppfylles til enhver tid. Det har ikke vært noen vesentlige endringer i regulatoriske krav i løpet av siste regnskapsår. Lovendringer som implementerer EU-kommisjonens reform for å ytterligere styrke soliditeten til banker i EU (den såkalte «bankpakken») i norsk rett ble vedtatt 18. juni 2021 og ventes å tre i kraft i Norge første halvår 2022.

Klikk her for å lese KBNs årsrapport 2021 (pdf).