Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Krigen i Ukraina – KBN i liten grad påvirket

Russlands invasjon av Ukraina er et angrep på frihet, menneskerettigheter og demokrati, og et alvorlig brudd på folkeretten. Våre tanker går først og fremst til menneskene som nå utsettes for store lidelser og tap. KBNs virksomhet påvirkes i liten grad, og banken er godt forberedt på uroen i finansmarkedene.

17.03.2022 / Nyheter

Kraftige sanksjoner
Det er iverksatt kraftige sanksjoner mot Russland, særlig for å ramme økonomien, finanssystemet, selskaper og enkeltpersoner. Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner og vedtatt at Statens pensjonsfond utland skal selge seg helt ut av russiske verdipapirer. Ratingselskapene har nedgradert russisk statsgjeld til hakket over konkurs og det er usikkerhet knyttet til om den russiske stat vil kunne innfri betalingsforpliktelsene på gjeld som forfaller fremover. Sanksjoner mot personer og bedrifter følges opp og forventes ikke å ha direkte påvirkning på KBN.

Godt rustet mot markedsturbulens
Krigen har medført turbulens også i de internasjonale finansmarkedene. KBN påvirkes av valutasvingninger gjennom utveksling av sikkerhet for derivatkontrakter, men dette er godt håndtert gjennom likviditetsstyringen. Svingningene har vært mindre enn ved starten av pandemien i 2020. Russland er en liten økonomi og KBN holder ingen russiske eller ukrainske verdipapirer og benytter ikke russiske eller ukrainske banker som avtalemotparter. KBN opererer med en likviditetsbeholdning som over tid skal tilsvare 12 måneders finansieringsbehov inkludert utlånsvekst for kommunesektoren, blant annet for å være forberedt på eksterne sjokk.

Det har vært en økning i kredittpåslag både internasjonalt og i Norge. 3 måneders NIBOR har de siste to ukene steget noe mer enn forventet.

Økt oppmerksomhet om cybersikkerhet
KBN har høy oppmerksomhet mot den økte cybertrusselen og har tett kontakt med våre leverandører. Ansatte og innleide er gjort oppmerksom på faren for cyberangrep og hvordan man skal håndtere den.

Russland er et av våre naboland og det har gjennom lang tid vært handel, kulturutveksling og annet samarbeid mellom virksomheter og kommuner i Norge og russiske virksomheter og mennesker. For flere norske kommuner er det et viktig bidrag til blant annet næringslivet og økonomien som forsvinner som følge av Putins angrepskrig.

Kontakt oss

  • Lars Strøm Prestvik

    Utlånsdirektør
    +47 915 14 692

    Ansatt siden 2014. Strøm Prestvik har vært senior kundeansvarlig i Nordea, ansvarlig for kunder innenfor offentlig sektor. Tidligere har han vært finanssjef i flere virksomheter. Han er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI og har videreutdannelse fra Harvard Business School.

  • Harald Jacobsen

    Kommunikasjons- og bærekraftssjef
    +47 995 38 005