Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Rentekommentar: Vi venter ny renteøkning i mars

Norges Bank holdt styringsrenten uforandret på 0,50% på møte torsdag 20. januar. De sa at renten mest sannsynlig vil økes på sentralbankmøte i mars. Hva vil den økes til da?

24.01.2022 / Nyheter

Styringsrenten vil da mest sannsynlig bli 0,75 %.

Hvorfor? 

Koronaepidemien er fortsatt en stor usikkerhetsfaktor. Omikron kan fortsatt være noe som kan få Norges Bank til å endre mening. Slik det ser ut nå så bidrar denne virusmutasjonen til et mildere sykdomsforløp. Dette kan medføre at samfunnet kan komme tilbake til normal situasjon raskere enn tilfellet var ved Delta-varianten.

Norsk økonomi ved en raskere normalsituasjon vil tilsi at pengepolitikken er for ekspansiv iflg Norges Bank. Dermed skal rentene opp til et mer normalt nivå. Greit da å minne om at sentralbankrenten lå på 1,5 % og NIBOR-renten på over 2% før koronautbruddet i mars 2020, og at det i tillegg den gangen var modus for videre renteoppgang. Økte strømpriser bidrar til prisvekst, men utover dette er Norges Bank ikke nevneverdig bekymret for de litt mer langsiktige konsekvensene av rekordhøye strømpriser. Norges Bank er opptatt av inflasjon, og da primært eksklusive bl.a. strømpriser (KPI – JAE). Dette tallet har steget mer enn forutsatt i høst og dette tilsier at Norges Bank vil fortsette å øke rentene utover i 2022.

Nibor-renten

Markedet forventer at rentene skal stige til rundt 2 % i løpet av 2 år. NIBOR-renten har allerede steget med 0,1% hittil i januar. Om Norges Bank gjennomfører de renteendringene se ser for seg vil NIBOR-renten ende på et nivå i overkant av 1,8% ved utgangen av året og dermed rundt en dobling av nivået gjennom året.