Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Viktorija gikk fra økonomi til IT

– Det kan virke tøft å gå inn i tech-feltet der kvinner er underrepresentert, men husk at arbeidslivet er langt, og alle erfaringer er gull verdt, sier Viktorija Kuisyte. Etter nesten åtte år som finanscontroller var hun klar for nye utfordringer. De fant hun internt i KBN.

08.03.2023 / Nyheter

– Da jeg startet i KBN i 2015, jobbet jeg med varierte oppgaver innen rapportering, budsjettering, prognosearbeid og interne kontroller for å sikre at den finansielle rapporteringen er korrekt og pålitelig, forteller Viktorija. 35-åringen har en bachelorgrad i økonomi med spesialisering innen forretningsfinans fra Universitetet i Vilnius og en mastergrad i økonomi og administrasjon med spesialisering innen finans fra NMBU.

– Senere har jeg fått muligheten til å delta i flere prosjekter for å bidra til implementering av nye systemer og prosesser, og dette bidro til å vekke min interesse for IT, forklarer hun.

IMG_0781_1200x600.jpg

Kompetanseløft

I 2019 startet hun derfor på en bachelorutdanning i programmering og systemarkitektur ved UIO ved siden av full jobb i banken. Gjennom det interne programmet Kompetanseløftet oppfordrer KBN alle ansatte til å lære seg noe nytt hvert år.

– Etter at jeg startet på studiet har jeg fått muligheten til å jobbe med vårt finanssystem mx.3 fra teknologisiden, noe som har bidratt til å øke min tekniske forståelse. De siste månedene har jeg jobbet med implementering av nytt utlånssystem, CLVR fra Aptic, som Business Application Manager og jeg skal jobbe med videreutvikling og drift av dette systemet samt det nye AML-systemet Construo når vi er live med disse.

Hva motiverte deg til å ta etterutdanning og bytte til en annen stilling internt?

– Etter flere år i samme stilling, trengte jeg nye utfordringer for å utvikle meg personlig og profesjonelt. Det var spennende å se hvordan teknologi kan bidra til effektivisering av forretningsprosesser mens jeg jobbet som finanscontroller. Derfor ønsket jeg å utforske virksomheten fra et mer teknisk perspektiv, samtidig som jeg bruker den kunnskapen jeg allerede har fra finans. I nåværende stilling har jeg fått muligheten til å lære nye ferdigheter, noe som har vært veldig motiverende og givende.

Nytt språk og tverrfaglig samarbeid

– En av de største utfordringen var å lære det tekniske språket og forstå hvordan IT-løsninger fungerer og støtter forretningsprosesser. Heldigvis tar jeg med meg verdifull erfaring fra finans. Dette har vært en styrke i min nåværende rolle da det har gitt meg en bred forståelse av KBN og våre behov. Jeg innså raskt at IT ikke bare handler om å sitte og jobbe alene for seg selv, men at samarbeid med andre er grunnleggende. Det har vært en overgang fra å jobbe mye innad i ett miljø til å jobbe prosjektorientert og mer tverrfaglig med mye samarbeid med andre avdelinger. Jeg har lært viktigheten av å lytte og forstå andres behov, samt å kommunisere klart og tydelig om tekniske konsepter.

Hva synes du er de mest spennende utfordringene i din nye rolle på tech-siden i KBN?

– Som Business Application Manager har jeg lært at det er viktig å ha en helhetlig forståelse av forretningsprosesser og teknologi, slik at man kan bidra til å utvikle effektive løsninger som støtter virksomheten, forklarer Viktorija. Dette synes jeg er både veldig utfordrende og veldig spennende. Jeg elsker å lære nye ting og det får jeg oppleve hver dag i den nye stillingen. Jeg ser frem til å lære mye nytt og synes det er kjempegøy.

Til slutt, har du noen råd til andre kvinner som vurdere en karrierevei innen IT?

– Ikke vær redd for å utforske andre type utfordringer enn de du har møtt før. Det er mange forskjellige roller innenfor IT-feltet. Du kommer helt sikkert til å finne et område som passer perfekt med de ferdigheter og interesser du har. Det kan virke skremmende å gå inn i tech-feltet der kvinner er underrepresentert, men husk at arbeidslivet er langt, og alle erfaringer er gull verdt, avslutter Viktorija.

ilse bache-kbn-foto jo straube_1 web_1200x600.jpg

Viktig å bygge kompetanse internt

Ilse Bache, direktør for teknologi og operasjoner i KBN, håper Viktorija kan være til inspirasjon for flere kvinner.

– Det er underskudd på IT-folk i Norge – enten vi snakker om nettverksspesialister, dataarkitekter, applikasjonsspesialister, utviklere eller andre kompetanser. For å gjøre kaken større er det derfor avgjørende at vi klarer å bygge kompetanse internt og særlig kombinasjonskompetanse finans/økonomi/teknologi. At dette er et stort mulighetsrom for flere kvinner er jeg helt sikker på – det er Viktorija et bevis på.

– Så kan jeg forsikre om at de tech-folkene som er de beste er de som ikke ser på ytre markører som viktige – det er lagånd og fagkompetanse som teller, avslutter Ilse.

Ledige stillinger i KBN

Vi utlyser for tiden flere spennende stillinger til vår avdeling for teknologi og operasjoner. Les mer og søk her!

Kontakt oss

 • Ola Melby

  HR-sjef
  +47 901 93 526
 • Ilse Bache

  Direktør for teknologi og operasjoner
  +47 90 05 33 58

  Ansatt siden 2014. Bache kom til KBN fra stillingen som direktør i sentralbankens sekretariat i Norges Bank og har tidligere jobbet som IT-direktør i NBIM (oljefondet) og administrasjonsdirektør i Pengepolitikk i Norges Bank. Hun er siviløkonom fra Handelshøyskolen BI.