Valg i krigstid
Hvordan tar vi vare på demokratiet mens det er under angrep? Dette er ett av spørsmålene vi diskuterer under Arendalsuka, torsdag 14. august.
Vi utsettes for påvirkning daglig
Vår viktigste allierte, autoritære stormakter og verdens rikeste bedriver alle påvirkningsoperasjoner mot vestlige demokratier. Noe foregår helt åpent, som Trump-administrasjonens uttalte støtte til nasjonalistiske partier i Europa eller Elon Musks pengestøtte til «sine» republikanske kandidater og velgere som vil stemme på dem.
Veldig mye foregår imidlertid i det skjulte. Sponsing av podcastere eller andre typer influensere som sprer de ønskede narrativene - ofte i forbindelse med valg, gjennomføres i det skjulte, gjennom skallselskaper og gjerne uten deres viten. I Romania måtte nylig hele valgprosessen gjennomføres på nytt etter at den ultranasjonalistiske, pro-russiske kandidaten vant etter en TikTok-kampanje og cyberangrep mot valgsystemet, operasjoner finansiert av «statstilknyttede» aktører.
Teknologiutviklingen byr på nye utfordringer
Utenlandske påvirkningsoperasjoner trenger ikke ha til hensikt å få en bestemt politiker eller et bestemt parti valgt. Det kan handle om å svekke tilliten til politikere, institusjoner eller demokratiet generelt. Eller å forsterke konflikter og forsøple informasjonsflyten med falske nyheter for å viske ut skillet mellom fakta og fiksjon.
Påvirkningsoperasjoner blir stadig mer sofistikerte. Teknologiutviklingen, sammen med mer komplekse og strategiske operasjoner kan peke mot en økt trussel for valgpåvirkning, også i Norge. Det er konklusjonen i en ny rapport om utenlandsk valgpåvirkning fra Forsvarets forskningsinstitutt på vegne av Kommunal- og distriktsdepartementet. En av forfatterne av rapporten, Eskil Grendahl Sivertsen presenterer funnene i vårt arrangement Valg i krigstid: hvordan tar vi vare på demokratiet mens det er under angrep? på "Kommunedagen" under Arendalsuka.
Hvordan sikrer vi valggjennomføringen og tilliten til demokratiet?
Vi får også med oss direktøren for Valgdirektoratet, Marie Benedicte Bjørnland. Valgdirektoratet har det operative ansvaret på statlig nivå for gjennomføring av stortings-, kommunestyre- og fylkestingsvalg og Bjørnland vil gi oss et innblikk i hvordan vi sikrer valggjennomføringen i Norge.
I tillegg til de mer akutte truslene mot demokratiet må vi tenke langsiktig. Til å dele sine refleksjoner om hvordan vi sikrer unges tilslutning til demokratiet og tillit til politikerne, redaktørstyrte medier og institusjonene våre, har vi med oss Gjertrud Eide Sæther fra AUF, Lise Amalie Christensen fra Unge Høyre og Kasper Johansen fra FpU.
Arrangementet ledes av forfatter, spaltist og tidligere stortingsrepresentant Jette Christensen. Christensen sitter i Riksvalgsstyret og er Europa - og sikkerhetsanalytiker i Altinget. Hun er aktuell med boken “Demokratiet, det er oss - 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre”.
Arrangementet er en del av Kommunedagen som vi arrangerer under Arendalsuka. Mer om de øvrige arrangementene finner du her.