Sentrale rapporteringsprinsipper
Vi er en av bidragsyterne til Nordic Public Sector Issuers (NPSI) "Position Paper on Green Bonds Impact Reporting" og legger dette posisjonsnotatet til grunn for rapportering av miljøeffekt.
Posisjonsnotatet lister opp prinsipper for å kunne levere transparent og konsistent miljøeffektrapportering. Vi gjør vårt beste for å rapportere på en konsistent og virkelighetstro måte. Vi ber likevel investorer og andre interessenter om å tolke rapporteringen med forsiktighet, da det er mye usikkerhet forbundet med denne typen beregninger.
Sentrale rapporteringsprinsipper
Rapportert miljøeffekt skal stå i forhold til den andelen av et prosjekt vi har finansiert. Har vi for eksempel bidratt med halvparten av finansieringen til et prosjekt, rapporterer vi halvparten av prosjektets miljøeffekt.
Tonn CO2 redusert beregnes for prosjekter i kategoriene energieffektivisering og lavutslippstransport, samt de prosjektene i kategorien avfallshåndtering som har en direkte utslippsreduserende effekt.
Tonn CO2 unngått beregnes for prosjekter i kategoriene bygg og fornybar energi, samt de prosjektene i avfallshåndtering som reduserer bruken av, eller produserer, egen energi.
I klimagassberegninger er det lagt til grunn en utslippsfaktor på 19g CO2e per kWh elektrisitet. Utslippsfaktoren er basert på beregninger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og reflekterer energimiksen for elektrisitet i 2022. NVE beregner utslipp fra forbruk av elektrisitet i Norge årlig, og denne kan derfor variere fra år til år.
KBN har tidligere fulgt anbefalingen i «Nordic Public Sector Issuers Position Paper on Green Bonds Impact Reporting» om 315g CO2e per kWh elektrisitet, men denne ble endret i 2022.
Rapporteringen av miljøeffekt er avgrenset til utslipp og utslippsreduksjoner i scope 1 og scope 2, altså direkte utslipp og indirekte utslipp fra energiproduksjon, slik det er definert i Greenhouse Gas Protocol.
Vi rapporterer estimert effekt (ex ante), men kan i framtiden komme til å rapportere oppnådd effekt (ex post).
Rapporteringen er sentrert rundt netto nytte (net benefit) av prosjektene, sammenlignet med enten en før-situasjon (der det er aktuelt) eller et referansescenario. Som referansescenario bruker vi relevante forskriftskrav, for eksempel byggeteknisk forskrift (TEK).