Finans med nøkkelrolle i det grønne skiftet
Så langt har interessen for grønne obligasjoner, det vil si obligasjonslån øremerket klimariktige investeringer, vært beskjeden i Norge. Kommunalbanken ønsker seg langt flere aktører på banen, slik at vi sammen kan nå målene i Parisavtalen.
- Når pengene skifter retning, da skjer det ting, sa Nils Kristian Nakstad, administrerende direktør i Enova på deres konferanse i Trondheim for en knapp måned siden. Han trakk frem Kommunalbankens grønne lån som et godt eksempel.
To dager senere la EU-kommisjonens ekspertutvalg på bærekraftig finans (HLEG) frem sin rapport, med anbefalinger om hvordan kapitalflyten kan styres mot bærekraftige investeringer og hvordan klimarisiko i finanssystemet kan adresseres.
Rapporten danner grunnlaget for EUs utvikling av en handlingsplan for bærekraftig finans og kan få stor betydning for de europeiske finansmarkedene. Rapporten og handlingsplanen skal debatteres i Brussel allerede om en måned, 22. mars.
Kommisjonen mener finanssektoren spiller en nøkkelrolle for at Europa skal målene i Parisavtalen. Investeringsbehovet er anslått til svimlende 180 milliarder euro ekstra hvert år for å nå 2030-målet om 40 prosent utslippsreduksjon. Da må, som Nakstad sa, en god del penger skifte retning.
For å vri investeringene i klimavennlig retning foreslår ekspertutvalget blant annet
et rammeverk for å klassifisere hva som er «bærekraftig»
en europeisk standard for grønne obligasjoner
en avklaring om at investors forpliktelser («fiduciary duty») innebærer å ta hensyn til såkalte ESG-faktorer (miljø, sosiale aspekter og styring) i investeringsbeslutninger
krav til institusjoner og selskaper om å synliggjøre hvordan bærekrafthensyn er innarbeidet i beslutningsprosessene
å inkludere bærekraft i mandatene til EFTAs overvåkingsorgan ESA
For Kommunalbankens del er dette spennende nyheter. Vi er den suverent største utstederen av grønne obligasjoner i Norge og den eneste finansinstitusjonen som tilbyr lavere rente til bærekraftige investeringer. Dette skrev jeg et innlegg om i Dagens Næringsliv 20. februar.
Investorene kan være trygge på at prosjektene som får våre grønne lån er bærekraftige. Vårt rammeverk har fått beste karakter «Dark green» av CICERO, som innebærer at prosjektene som finansieres gjennom ordningen er en del av løsningen for å realisere lavutslippssamfunnet.
Rapporten fra EU er et kraftig signal om at flere må komme etter.