Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Sigrid er KBNs første fjernarbeider

- De fleste innen IT som er synlig for unge og studenter er menn. Det kan være viktig at også kvinner i IT-bransjen er mer synlige som forbilder, mener NTNU-student og KBN-ansatt Sigrid Ertresvåg Jakobsen.

08.03.2022 / Nyheter

KBN har over tid jobbet aktivt, målrettet og planmessig med likestilling i vår virksomhet. Kvinneandelen i styret er 56 prosent, ledergruppen består av halvparten kvinner, mens andelen blant bankens ansatte er 46 prosent. Men selv om kjønnsbalansen totalt i banken er god, opplever vi noen utfordringer i rekrutteringen til enkelte funksjoner.

Jannicke Trumpy Granquist (foto Jo Straube)_web.jpg

Vi bestreber oss i all rekruttering på å identifisere best kvalifiserte kvinne og mann, men har opplevd at dette har vært krevende for enkelte deler av bankens virksomhet, sier administrerende direktør Jannicke Trumpy Granquist. – Ett av tiltakene vi har iverksatt for å få flere kvinnelige kandidater til våre stillinger er å øke antallet studentstillinger. Noen av disse vil naturligvis forsvinne videre til andre arbeidsgivere, men vi har flere eksempler på kvinnelige studenter som har fått fast jobb hos oss etter endt studiegang.

ilse bache-kbn-foto jo straube_1 web.jpg

Ilse Bache som er direktør for teknologi og operasjoner i KBN håper flere kvinner velger tech-utdanning - enten det er utviklere, dataanalytikere, IT- og cybersikkerhet, infrastruktur, public cloud eller arkitektur. – Norge trenger flere tech-folk og vi trenger å jevne ut kjønnsforskjellene i tech-yrkene. Kvinneandelen i bransjen og i ulike studieretninger har holdt seg på 20 prosent over lang tid. Denne andelen må opp! KBN tilbyr derfor studentstillinger på feltet der man kan jobbe sammen med høyt kvalifiserte tech folk av alle slag fra KBN og fra ulike konsulentselskaper og der studentene kan erfare at dyktige tech-folk har to ting til felles: De brenner for faget sitt og de synes jobben er gøy.

imagecfwbb.png

Sigrid Ertresvåg Jakobsen ble i fjor høst KBNs første «fjernarbeider». Hun tar en bachelor i Digital infrastruktur og cybersikkerhet ved NTNU i Trondheim og søkte seg til en studentstilling i IT-avdelingen i KBN. Fra bostedet i Trondheim forteller Sigrid at hun merker at det er et mannsdominert yrke hun har peilet seg inn på. – Akkurat dette er ganske synlig både med tanke på forelesere, bedriftspresentasjoner og i KBN. Jeg syns ikke at det påvirker hverdagen negativt, men jeg kunne jo selvfølgelig ønske at flere kvinner kommer inn i IT-bransjen.

Hva mener du er viktig for å rekruttere flere kvinner til bransjen fremover?

– Jeg tenker at det er viktig at kvinner ser at de også kan jobbe med IT, og at man ikke trenger å være en «datanerd» på gutterommet for å kunne like IT, og bli god innen IT. Det er også viktig å vise at IT kan være så veldig mye forskjellig det også. Det er svært mye spennende man kan jobbe med. IT-bransjen ønsker å rekruttere flere kvinner, og det gjør også at kvinner blir attraktive i arbeidsmarkedet. De fleste innen IT som er synlig for unge og studenter er menn, det kan være viktig at også kvinner i IT-bransjen er mer synlige som forbilder.

Hva vekket dine interesser for å søke på studentstillingen i IT-avdelingen i KBN?   

- Jeg hadde ingen forkunnskaper med hverken programmering eller andre IT-områder før jeg begynte studiet. Men jeg synes den digitale utviklingen er svært spennende, og dette var noe jeg hadde lyst til å være med på framover. I tillegg er IT og cybersikkerhet noe som er og kommer til å være svært viktig i tiden framover, det er mange spennende arbeidsmuligheter. Jeg tenkte også på at det var få kvinner innen IT, og at det er både ønsket og behov for flere kvinner i bransjen. I tillegg ser jeg nå at kvinner i IT-bransjen er minst like attraktive, om ikke mer enn det menn er. Jeg søkte på stillinga hos KBN fordi det var en god mulighet til å få relevant arbeidserfaring, og ikke minst spennende å kunne jobbe sammen med og lære av andre. Og at jeg kunne bruke det jeg har lært i praksis i en ekte arbeidssituasjon.

Hvordan synes du det har vært å jobbe som «fjernansatt» hos KBN?

– Jeg har trivdes godt og dette har gitt meg muligheten til å ha en relevant deltidsjobb som har vært svært lærerik ved siden av studiet. De andre ansatte i KBN har tatt godt vare på meg, og jeg har hatt god kontakt med andre ansatte selv om jeg ikke har vært på kontoret. Jeg fikk muligheten til å komme inn på kontoret og jobbe sammen med andre ansatte i desember. Dette var noe jeg har satt pris på, og som har gjort det lettere å jobbe som fjernansatt i ettertid, sier Sigrid, som mener arbeidsformen åpner opp for flere muligheter både for ansatte og for arbeidsgiver med tanke på fleksibilitet, ressurser og rekruttering. – Men det er nok likevel viktig å ha mulighet til å komme inn på kontoret en gang iblant, slik som jeg fikk muligheten til i desember.

Hvilken betydning mener du kvinnedagen har i dag?   

- Jeg tenker at kvinnedagen er en viktig dag også i 2022. Det er veldig fort gjort å ta ting for gitt. Men det er ikke alle kvinner som har de samme mulighetene som meg. Jeg er privilegert som har muligheten til å jobbe i et mannsdominert yrke, og som faktisk er ønsket inn og respektert på studieretningen og arbeidsplassen min. Dette er det lett å ta for gitt, men det er veldig mange som har kjempet for å gi meg muligheten til dette, og det er viktig å sette pris på og huske. Samtidig er det viktig å kjempe for at andre kvinner også skal få de samme mulighetene som jeg har. Til alle dere sterke kvinner, gratulerer så mye med dagen!

 

Les mer om vårt arbeid med mangfold og likestilling i vår likestillingsredegjørelse i årsrapporten.

Se KBNs ledige stillinger her

Møt flere av våre studenter her 

Kontakt oss