Hopp til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider

Mestring og bærekraft i ungdomsskolen

KBN samarbeider med Ungt Entreprenørskap om «Elevbedrift». Vi møtte svært engasjerte elever da vi tok turen til Askim ungdomsskole.

01.11.2023 / Nyheter

Metallgutta

De første vi møter på Askim ungdomsskole er Isak og Abdullah som står bak elevbedriften Metallgutta, der gjenbruk og redesign av metall står i fokus. De stakk av med prisen for beste grønne entreprenør i fylkesmesterskapet.

– Da vi skulle lage en bedrift så ville jeg gjøre noe jeg likte å gjøre. Da kom jeg på at vi kan lage noe av gammelt skrapmetall fra gamle biler, sier Isak.

Sammen med kameraten Abdullah lager de interiør av metallskrap som ligger i bilgarasjer og containere rundt omkring. Av produktene de har tatt med for å vise oss finner vi alt fra lamper til nøkkelringer, krakker og opptrekkere. Alt laget av gammelt metall som er smeltet og sveiset og klare for nye eiere.

Foto: Ungt Entreprenørskap

Isak og Abdullah står bak elevbedriften Metallgutta

– Vi ønsket å rette fokus mot at så mange kaster ting som kunne blitt brukt igjen. For metall har den unike evnen at den aldri blir brukt opp. Det kan man alltid bruke igjen, forklarer Isak entusiastisk.

– Også blir man litt stolt av seg selv når man lager noe nytt av noe som har blitt kastet, smiler Abdullah.

Foto: KBN

Metallgutta lager nye produkter av skrapmetall fra gamle biler

Mestringsarena

Over 18 000 elever opprettet elevbedrift i fjor. Programmet gjennomføres av lærerne ute i skolene, i tett samarbeid med rådgivere fra Ungt Entreprenørskap.

– Hadde det ikke vært for engasjementet til lærerne hadde det kanskje ikke vært så vellykket, sier rektor Gunnar Aandstad, som er en stor tilhenger av programmet.

– Vi vet jo det at mestring på ett området, bidrar til mestring på et annet sted. Elevene opplever å få til ting, og bli sett, sier Aandstad.

Og det kan Metallgutta bekrefte.

– Jeg har fått mye mer motivasjon til å gå på skolen. I andre fag, også, sier Isak.

Sosialt entreprenørskap

Å være en sosial entreprenør er å være med på å gjøre verden til et litt bedre sted. Elevbedriftene som jobber med sosialt entreprenørskap, fokuserer på at bedriften skal føre til en verdiskaping. De skal ikke bare utvikle en bedrift, men de har som mål å enten gjøre noe bra for andre mennesker eller skape en mer miljøvennlig verden. I tillegg skal elevbedriften bidra til å løse ett eller flere av FNs bærekraftmål.

– Det er viktig å gi unge mennesker erfaring med at de faktisk kan bidra til egen livssituasjon og samfunnet generelt. Dette gjør de gjennom å se muligheter og gjøre noe med utfordringer i eget lokalmiljø, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Voksenopplæring og sosiale medier

På Askim ungdomsskole møter vi flere sosiale entreprenører. Thea, Mie og Sofia, som sammen utgjør elevbedriften TMS Socials, gikk helt til topps i fylkesmesterskapet i Viken, region Østfold. Jentene ble kåret til Beste Elevbedrift for sin bok «Alt vi mener at du trenger å vite om sosiale medier. Hilsen 14-åringene».

Foto: Ungt Entreprenørskap

Thea, Mie og Sofia står bak elevbedriften TMS Socials

– Vi hadde hørt om mange foreldre og unge som kranglet om sosiale medier. Vi ønsket å bidra til at foreldre forstår sosiale medier bedre, og hvordan vi har det på sosiale medier, forklarer de.

Resultatet ble en bok som beskriver nettspråk, emojis, snapscore, og hvordan man ikke bør ta selfies. De gir også råd til hvordan foreldre kan snakke med unge om sosiale medier.

– Det at vi fikk denne muligheten er jeg skikkelig glad og takknemlig for. At vi fikk muligheten til å lage noe vi kan være skikkelig stolt over. Det har vært en helt fantastisk opplevelse, avslutter Sofia.

Stolt samarbeidspartner

KBN inngikk samarbeidet med Ungt Entreprenørskap i 2021. Målet var å finne et prosjekt eller en samarbeidsavtale som, i likhet med KBNs kunder, var spredt ut over hele landet. Samtidig var det et poeng at ansatte kunne bli involvert og engasjert i arbeidet.

– Det at KBN støtter organisasjonen vår gjør at vi kan gjøre jobben ute i skolene, sier Irene S. Bergsland, seniorrådgiver i Ungt Entreprenørskap Viken.

Jannicke Trumpy Granquist, administrerende direktør i KBN, er veldig imponert over entusiasmen og gløden Ungt Entreprenørskap har klart å skape.

– Programmet Elevbedrift passer svært godt inn i vårt ønske om å jobbe og bidra mer til sosial bærekraft rundt omkring i Norge, sier hun.

Den store dagen

Fylkesmesterskapet er årets høydepunkt for elevene. Da samles elevbedriftene, lærere og representanter fra lokalt arbeids- og næringsliv for å hylle verdiskapingen og kreativiteten blant elevene i hele fylket.

Fra KBN deltok økonomidirektør Andrea Søfting. Hun hadde gleden av å sitte i juryen og dele ut prisen til beste sosiale entreprenør.

– Det var så inspirerende å møte alle de engasjerte og dyktige ungdommene, sier Søfting.

Andrea har stor tro på Elevbedrift-programmet, hvor ungdommen får prøve nye arenaer for mestring og samtidig får relevant arbeidstrening på kjøpet.

– Heia alle lærere som tør å satse på utradisjonell opplæring gjennom elevbedrifter!, jubler hun.

Foto: Ungt Entreprenørskap

Andrea Søfting, økonomidirektør i KBN