En hyllest til økonomisjefene!
Økonomisjefene og deres medarbeidere rundt om i Kommune-Norge fortjener i disse tider ros og en hyllest for den jobben de gjør. Samtidig er det grunn til bekymring for kommunene hvor disse menneskene ikke finnes eller er i ferd med å bli utbrent.
Prioriteringer og kutt i kommunale tjenester er krevende. Det krever gode analyser om hvor pengene brukes og hva som er effektene. Da er det kritisk med god økonomikompetanse hos folk som kjenner kommunen og tjenesteområdene, og som kan legge til rette for at avgjørelser og prioriteringer blir tatt med utgangspunkt i oppdaterte fakta. I Kommunalbanken erfarer vi at økonomisjefene og deres team rundt om i landet jobber grundig for å levere gode analyser og beslutningsgrunnlag til både kommunedirektører og de folkevalgte. I disse budsjett-tider er det viktig at denne jobben blir sett og anerkjent!
Dyktige økonomifolk står ikke nødvendigvis i kø når nye økonomstillinger skal besettes. I Kommunalbanken opplever vi at et økende antall kommuner over tid har ubesatte økonomistillinger, raske utskiftninger av medarbeidere og ulike varianter av samarbeid på tvers av kommuner som i varierende grad framstår som vellykket. Fravær av økonomikompetanse gir sårbarhet i kvalitet og leveranser, og stadige utskiftninger gjør at en mister kunnskap om kommunen og driften som bygges opp over tid. Økonomimiljøet klarer ikke å være tett nok på tjenestene og budsjettkontrollen svekkes. Det er nærmest umulig for kommunedirektører og de folkevalgte å få oversikt og fatte gode beslutninger når økonomikompetansen helt eller delvis er fraværende i organisasjonen. Ubesatte stillinger gjør også at mer jobb må gjøres av færre ressurser. Vi vet om mange økonomisjefer som over tid har en arbeidsbelastning som er godt i overkant av hva som er tilrådelig.
Potensialet for at kontrollen blir borte er betydelig om kompetansen forsvinner og det tar tid før ny kompetanse er på plass og må læres opp. Rutiner forvitrer og nødvendig budsjettkontroll blir borte. Analysekapasiteten blir fraværende. Vi er kjent med kommuner som ikke har kontroll på hva låneopptak fra Kommunalbanken har gått til. Flere kommuner har fått en mer krevende likviditetssituasjon, noe som gir økt behov for sterkere kontroll med både inn- og utbetalinger.
Vi opplever også at flere kommuner mangler både etiske retningslinjer og regler for habilitet. Dette skaper en større sårbarhet for både misligheter, uryddige disposisjoner og uklar rolleforståelse. Et sterkt økonomimiljø med kontinuitet og kompetanse, og med nødvendig fokus på internkontroll, er helt avgjørende for å sikre etterlevelse av prinsipper, god styring og kontroll.
Vi leser til stadighet om kommunedirektører som mer eller mindre frivillig sier opp jobben sin eller direkte får sparken. Dette gjør at kommunen mister viktig styringsfart og kontinuitet i omstillingsarbeidet når omtrent alle kommuner nå går inn i en periode med økende demografiutfordringer og tilhørende vridning av ressurser. Igjen er et sterkt økonomimiljø en forsikring om stabilitet som kan bidra til både kontroll og utvikling, og bistå en konstituert kommunedirektør i påvente av at en ny toppleder er på plass. Vesentlig verre er det om både økonomisjefstilling og kommunedirektørstilling står ledig samtidig. Særlig i mindre kommuner er det alvorlig grunn til bekymring for om en klarer å ivareta tilstrekkelig økonomistyring dersom flere sentrale lederposisjoner er ubesatte.
Perioden Kommune-Norge nå er inne i, og som vil fortsette i årevis framover, er krevende for nesten alle kommuner. Dyktige økonomisjefer i spissen for team med solid økonomikompetanse er avgjørende for å navigere i dette farvannet. Da er det viktig å framsnakke disse menneskene og anerkjenne den verdifulle jobben de gjør for å sikre gode lokalsamfunn!
Kronikken er også publisert i Kommunal Rapport